Hořčík je minerál, který naše tělo potřebuje. Pomáhá zvýšit energii, snížit záněty, má blahodárný vliv na naši imunitu. Také zlepšuje zdraví kostí a srdce. Eliminuje výskyt mrtvice. Podporuje normální funkce nervů a svalů. Nachází se v celé řadě potravin. Tady jsou některé z nich.
Tmavá listová zelenina
Patří mezi superpotraviny. Do této kategorie spadají především baby špenát, kapusta, saláty či mangold. Kromě hořčíku obsahuje i další tělu prospěšné látky a má minimální množství kalorií.
Ořechy a semínka
Samozřejmě je musíme konzumovat v jejich přirozené formě, nikoli pražené a solené. Mezi dobré zástupce patří mandle, kešu, arašídy nebo semínka dýně.
Tučné ryby
Mezi vhodné zástupce patří losos nebo tuňák. Kromě hořčíku obsahují i vitamín D nebo mega-3 mastné kyseliny. Do jídelníčku bychom je měli zařadit alespoň 2x týdně. Pravidelná konzumace ryb může být přínosem i pro duševní zdraví. Mohou fungovat jako prevence proti výskytu depresí.
Sojové boby
Jsou bohatým zdrojem hořčíku. Kromě toho nabízejí vlákninu, vitamíny, aminokyseliny a další minerály (železo, vápník, draslík). Jsou bohatým zdrojem energie a bílkovin. Velmi zdravé jsou i produkty připravované z fermentované sóji (tempeh, natto, miso pasta, sojová omáčka).
Avokádo
Kromě hořčíku je avokádo nabité vitamíny a živinami prospěšnými pro srdce. Také obsahuje zdravé tuky. Je to koncentrovaný zdroj kalorií. Přidat ho můžeme do salátů, připravíme si z něj chutnou pomazánku.
Banány
Podporují činnost srdce, posilují kosti a kromě hořčíku našemu tělu nabízejí vitamín C a vlákninu.
Kvalitní hořká čokoláda
Je dobrým zdrojem hořčíku nebo flavanolů, což jsou antioxidanty, které pomáhají bojovat proti vysokému krevnímu tlaku, zlepšují průtok krve a snižují zánět v těle.