YUZU

YUZU

05.Led 2025

Ovoce yuzu

Patří do skupiny citrusů. Vzhledově je podobné malému grapefruitu, má silnou a nerovnou slupku, která může mít zelenou nebo žlutou barvu. Záleží na zralosti. Plody jsou extrémně aromatické. Jsou kyselejší, než jiné citrusy.
Jeho domovinou jsou oblasti Číny a v tradiční medicíně se používá k léčbě nachlazení. Našemu tělu nabízí některé zdravotní výhody.

Co jsou Yuzu citrusy?

  • Yuzu (Citrus junos) je druh citrusového ovoce známého také jako Yuja, Yuza či Yóuzi
  • První zmínky o blahodárných účincích na lidské zdraví pochází z Číny a jsou staré více než 1000 let
  • Citrusy Yuzu najdeme, kvůli speciálním nárokům pro pěstování, pouze Číně, v Japonsku a v Jižní Koreji, odkud pochází i náš Zdravý Yuzu Tea
  • Yuzu vypadá jako malý žlutý grapefruit, ale s hrubší a nerovnou slupkou
  • Jeho chuť je pikantní, kyselá a hořkosladká – jako citron, mandarinka a grapefruit v jednom
  • Zralé plody obsahují průměrně 3x více vitamínu C než „běžné“ citrony
  • Jsou bohatým zdrojem přírodních antioxidantů

Proč Yuzu?

  • Skvělá chuť
  • Posílení imunity
  • Vůně, která Vám vykouzlí úsměv na rtech
  • Prostě zážitek – okouzleni exotickou vůní citrusů si skvěle pochutnáte a ještě uděláte něco pro své zdraví

Podpora zdraví mozku

Pravidelnou konzumací plodů yuzu můžeme zabránit kognitivnímu poklesu a dysfunkci. Uklidňující vůně yuzu navíc zlepšuje náladu a pomáhá zmírňovat emocionální stres. Citrusové flavonoidy mohou mít význam v prevenci progrese neurodegenerativního onemocnění. Každodenní konzumace ovoce může, díky obsahu flavonoidů, zlepšit kognitivní funkce.

Pomoc v boji proti zánětům

Kůra plodů obsahuje limonen, což je protizánětlivá sloučenina. Může pohlcovat volné radikály a tím bránit poškození buněk. Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti extraktu z kůry mohou inhibovat zánětlivé reakce v tlustém střevě. Hesperidin také nabízí protizánětlivé a antioxidační účinky. Ty pomáhají v boji proti neurodegenerativním onemocněním.

Podpora zdraví pokožky

Etanolické výtažky z kůry mohou pomoci zpomalovat stárnutí pokožky. Flavonoidy a další sloučeniny v yuzu obsažené podporují syntézu prokolagenu a snižují obsah melaninu. Tím dochází k projasnění pokožky.

Používání yuzu

Lze jím nahradit citrony. Šťávu i kůru můžeme přidat do dezertů nebo pečiva a můžeme ji použít jako dochucovadlo. Šťáva může být použita při přípravě salátových dresinků nebo marinád na maso a zeleninu.
Východoasijská kuchyně používá šťávu a kůru jako dochucovadlo pro omáčky nebo marmelády, při přípravě limonád, ovocných koktejlů, alkoholických drinků a osvěžujících sorbetů. Esenciální olej tvoří součást parfémů, pleťových vod nebo mýdel. Esenciální olej je potřeba, při použití, ředit nosným olejem, ideálně jojobovým.
Pořídit si můžeme i čistou šťávu yuzu, bez přidaných cukrů.

ipvitality-logo

Zajistěte svým zaměstnancům péči, kterou si zaslouží, s našimi vitamínovými balíčky!